Την περυσινή χρονιά, ο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τουρισμού ήταν οι δύο ναυαρχίδες του, η Μύκονος και η Σαντορίνη, που είδαν τα μεγέθη τους να συρρικνώνονται, αφού και μικρότερες ήταν οι εισπράξεις και λιγότεροι οι τουρίστες που έφτασαν στα δύο αυτά νησιά, τα οποία είναι συνώνυμα της θάλασσας και του καλοκαιριού.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως η εικόνα θα παραμείνει η ίδια και φέτος, αφού, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι Κυκλάδες είναι η μοναδική περιοχή της χώρας που παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις.
Παράγοντες της αγοράς και τοπικοί φορείς αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτές τις δύο περιοχές, αφού σε άλλα νησιά, όπως η Νάξος και η Πάρος, τα επιμέρους στοιχεία κινούνται με θετικούς ρυθμούς.
Αν κάποιος αναζητήσει την αιτία της κατάστασης αυτής στα δύο εν λόγω νησιά, δεν θα τη βρει στο κόστος διαμονής, καθώς αυτό θεωρείται δεδομένο και δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά ώστε να λειτουργήσει ανασταλτικά στην έλευση τουριστών. Εκείνο, όμως, που προκαλεί προβλήματα είναι οι υποδομές, οι οποίες κάνουν δύσκολη τη ζωή των τουριστών. Κακό οδικό δίκτυο, περιορισμένες δυνατότητες στο αεροδρόμιο και μποτιλιάρισμα στα μικρά σοκάκια από τους τουρίστες είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα.
Το τελευταίο είναι ένα θέμα αρκετά σοβαρό και το επιτείνει η παρουσία πολλών κρουαζιερόπλοιων ταυτόχρονα, τα οποία αποβιβάζουν επιβάτες που στοιβάζονται στα σοκάκια, προστιθέμενοι στους τουρίστες που διαμένουν στα δύο νησιά.
Με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος καταγράφουν σημαντική αύξηση αφίξεων για την τρέχουσα περίοδο, ενώ σε θετικό ρυθμό κινείται και η Κρήτη. Αντίθετα, όπως σημειώνεται και πιο πάνω, οι Κυκλάδες καταγράφουν αρνητικό πρόσημο.
Αναφορικά με τις οδικές αφίξεις, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των ταξιδιωτών από την Τουρκία, σε θετικό έδαφος και οι αφίξεις από τη Βουλγαρία, ενώ αντίθετα με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι αφίξεις από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πλευρά του ΙΝΣΕΤΕ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με αυτά, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 καταγράφηκαν 3,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,3% ή κατά 335 χιλ. αφίξεις. Ο Απρίλιος ξεκίνησε με πιο ήπια αύξηση, με άνοδο 6,0% ή 83 χιλ., με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,5 εκατομμύριο.
Αύξηση κατέγραψαν οι επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, με εξαίρεση τις Κυκλάδες.
Ειδικότερα:
- Κρήτη: Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 312 χιλ., καταγράφοντας αύξηση κατά 8 χιλ. ή 2,8%.
- Δωδεκάνησα: Οι αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 208 χιλ., σημειώνοντας αύξηση 21 χιλ. ή 11,3%.
- Επτάνησα: Καταγράφηκε αύξηση κατά 10 χιλ. ή 10,4%, ενώ καταγράφηκαν 111 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
- Πελοπόννησος: Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 9 χιλ., καταγράφοντας αύξηση κατά 1 χιλ. ή 14,8%.
- Κυκλάδες: Σημειώθηκαν 45 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας μείωση 4 χιλ. ή 8,7%.
Οδικές Αφίξεις
Για την ίδια εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, καταγράφηκαν 1,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 1,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,1% ή 85 χιλ. οδικές αφίξεις. Τον Απρίλιο σημειώθηκε για πρώτη φορά το 2024 μείωση κατά 48 χιλ. ή 8,5%, ενώ σημειώθηκαν 516 χιλ. αφίξεις.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024:
- Βόρεια Μακεδονία: Οι αφίξεις σημείωσαν μείωση κατά 32 χιλ. ή 6,4%, με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 468 χιλ.
- Αλβανία: Μείωση 38 χιλ. ή 8,1%, καθώς οι αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 437 χιλ.
- Βουλγαρία: Αύξηση κατά 51 χιλ. ή 10,6%, με 532 χιλ.
- Τουρκία: Αύξηση 104 χιλ. ή 49%, με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 317 χιλιάδες.
Ταξιδιωτικές Εισπράξεις
Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 48,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ., καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 13,1% στα 451 εκατ.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 382 εκατ., αυξημένες κατά 44,5%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο κατά 66,5% και διαμορφώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 43,8% και διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ., ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. Από τις λοιπές χώρες, αύξηση κατά 4,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 57 εκατ., ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ. ευρω.
Ακολουθείστε το yougogreece.gr στο Google News και στο Facebook