Τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μαθήματα στη ζωή μας τα παίρνουμε μέσα από τις κακουχίες. Αυτό είναι νόμος. Στα δύσκολα βιώνουμε καταστάσεις που μας οδηγούν σε μονοπάτια σκέψεων αλλά μετράμε και δυνάμεις. Κάποιες φορές τα καταφέρνουμε, κάποιες όχι. Αλλά αν περάσουμε τον σκόπελο, βγαίνουμε διπλά κερδισμένοι γιατί κατέχουμε γνώση και εμπειρία για να διαχειριστούμε επόμενες δύσκολες καταστάσεις. Μια από τις πιο άβολες στιγμές στη ζωή κάποιου, είναι να τα βγάζει δύσκολα στα οικονομικά του. Πραγματικά δύσκολα όμως. Σε σημείο να μην έχει χρήματα παρά μόνο για τα βασικά – και αυτά με μεγάλο κόπο.
Δύσκολη και άβολη κατάσταση αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Το αντίθετο! Πρέπει να παλέψουμε να ανατρέψουμε την εικόνα. Κανείς δεν εύχεται να το ζήσει για να βγει πιο δυνατός, αλλά αν συμβεί, υπάρχουν μερικά μαθήματα που θα πάρουμε. Πόσες φορές έχουμε διαβάσει την ιστορία ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που ξεκίνησε ενώ βρισκόταν στο ναδίρ; Τα 4+1 μαθήματα που ακολουθούν τα παίρνουμε από ανθρώπους που είχαν ζήσει έντονη οικονομική στενότητα αλλά τα κατάφεραν. Κι ενώ το γύρισαν και απολαμβάνουν τους καρπούς της επιτυχίας του, διατήρησαν αυτές τις συνήθειες.
Ας τις δούμε αναλυτικά…
-Δεν σπαταλάμε χρήματα. Πρώτο και σημαντικότερο. Αυτό πρέπει να το υιοθετήσουμε ακόμη κι αν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε. Όταν τα βγάζουμε ίσα-ίσα, δεν θα χρεώσουμε την πιστωτική μας κάρτα για να πάρουμε το νέο κινητό τηλέφωνο. Θα τα βγάλουμε πέρα με τη συσκευή που έχουμε ήδη. Αν υπάρχει πραγματική ανάγκη να την αντικαταστήσουμε, επιλέγουμε κάτι που είναι στα μέτρα μας. Η ζωή μας θα συνεχίσει να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα και όμορφη!
-Καταγράφουμε τα έξοδά μας. Η οικονομική στενότητα μάς οδηγεί να μετράμε και το παραμικρό έξοδο. Γνωρίζοντας πού ακριβώς καταλήγουν τα χρήματά μας, ξέρουμε τι θέλουμε πραγματικά και τι όχι. Σκεφτείτε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία ενώ έχουμε έναν ικανοποιητικό μισθό. Αποτέλεσμα είναι να μας μένουν περισσότερα χρήματα.
-Η λογική τη αποταμίευσης. Τις περασμένες δεκαετίες, και αναφερόμαστε κυρίως στη μεταπολεμική περίοδο, οι οικογένειες τα έβγαζαν δύσκολα. Πάντα είχαν όμως ένα μικρό κομπόδεμα για να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό πρόβλημα που θα τους συμβεί. Πώς το κατάφεραν ενώ ουσιαστικά ήταν φτωχοί; Υπήρχε πλάνο και θέληση να ακολουθηθεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε και να το κάνουμε πράξη ακόμη κι αν δεν νιώθουμε οικονομική πίεση.
-Ιδέες για να γυρίσει η κατάσταση. Είναι εύκολο να ανατρέψεις μια οικονομική δυσκολία; Αν δεν έχεις τους πόρους, ενδεχομένως όχι. Αλλά αν δεν το προσπαθήσεις, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει από μόνο του. Ο άνθρωπος συνήθως επεξεργάζεται ιδέες και φέρνει αποτελέσματα σε δύο εντελώς αντίθετες περιόδους: όταν έχει λύσει τα προβλήματά του, άρα έχει την πολυτέλεια να το κάνει δίχως άγχος και στα δύσκολα. Όταν πιέζεται να βρει λύση.
-Οι πραγματικές προτεραιότητες. Στα δύσκολα επαναπροσδιορίζεις τη ζωή σου και την καθημερινότητά σου. Βλέπεις ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες. Τι θέλεις και τι όχι. Παράλληλα, βλέπεις πως δεν χρειάζεται μόνο να ξοδέψεις για να περάσεις καλά. Σίγουρα το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη για τα πάντα, αλλά εκεί έξω υπάρχουν λύσεις. Ίσως να μην μας αφήνουν οι επιθυμίες μας δούμε διαφορετικά τη ζωή – έχουμε ή δεν έχουμε χρήμα για ξόδεμα.
Διαβάστε στο yougogreece.gr
Τέσσερις τρόποι για να κρατήσετε τη συζήτηση εκεί που θέλετε εσείς
Τι έλεγαν για την αποτυχία και την επιτυχία Ελύτης, Αϊνστάιν, Τσόρτσιλ, Ουγκό
Οκτώ βασικές συμβουλές επιτυχίας από αυτοδημιούργητους επιτυχημένους
Ακολουθείστε το yougogreece.gr στο Google News και στο Facebook