Προτάσεις που θα οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος της κατοικίας αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Το πακέτο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα επικεντρώνεται σε τρεις άξονες με σκοπό στην αύξηση της προσφοράς κατοικίας και στόχο την ισορροπία στην αγορά και τον περιορισμό των τιμών.
Οι τρεις άξονες
- Θέσπιση κινήτρων για την αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων: Θα προταθούν φορολογικά κίνητρα για την ενεργοποίηση των 200.000 διαμερισμάτων που είναι κλειστά, όπως ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.
- Μέτρα κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης: Θα ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στον βαθμό που είναι εφικτό.
- Επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου»: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την ανακαίνιση διαμερισμάτων και διεύρυνση του προγράμματος.
Το σχέδιο για τις μισθώσεις Airbnb
Η κυβέρνηση εξετάζεται την επιβολή υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Την ίδια ώρα, υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων από μακροχρόνιες μισθώσεις. Την παρούσα χρονική στιγμή, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται κλιμακωτά, με συντελεστές από 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μείωση στο 7,5% για τις μακροχρόνιες, καθώς και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.
Επιπλέον, εξετάζεται η επαναφορά των εκπτώσεων φόρου για ενοίκιο πρώτης κατοικίας και για τόκους στεγαστικών δανείων. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στη διάρκεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων και στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να μισθώνονται βραχυχρόνια.
- Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες τον χρόνο (60 ημέρες για νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων). Υπέρβαση θα επιτρέπεται μόνο εφόσον το συνολικό εισόδημα από όλες τις μισθώσεις δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.
- Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση περισσότερων από δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ. Οι ιδιοκτήτες με περισσότερα από δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες και θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.
Ακολουθείστε το yougogreece.gr στο Google News και στο Facebook