Μια από τις μεγαλύτερες κρίσης που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ήταν τα όσα ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η Αθήνα καιγόταν, με την κυβέρνηση να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Ένας δεύτερος νεκρός δεν θα την έριχνε απλά. Θα δημιουργούσε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μέγαρου Μαξίμου εκείνες τις τρεις ημέρες;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τότε κυβέρνησης, Ευάγγελος Αντώναρος, ήταν ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό για το δολοφονικό επεισόδιο με τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο να χάνε τη ζωή του. Ο έμπειρος δημοσιογράφος Βίκτωρας Μοντζέλλι γύρισε το χρόνο πίσω και μαζί με τον Ευάγγελο Αντώναρο, αποκάλυψε τι έγινε εκείνες τις 72 ώρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα.
Ο κύριος Αντώναρος μεταξύ άλλων είπε:
- «Είχαμε τη μεγάλη έγνοια να μην χυθεί άλλο αίμα. Σας το λέω ξεκάθαρα. Δεν ξέφυγε η κατάσταση από τον έλεγχο της Αστυνομίας. Η Αστυνομία είχε σαφείς εντολές να μην προκαλέσει άλλα θύματα. Να σας το πω ωμά: Να μην κάνει χρήση των πυροβόλων όπλων».
- «Ειπώθηκε υπαινικτικά από κάποιους – έναν, δυο: “Μήπως θα ήταν μια σκέψη να ανατεθεί ένα μέρος της αποκατάστασης της τάξης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τη στιγμή που η Αστυνομία έδειχνε να μην είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει, να το κοντρολάρει”. Ο πρωθυπουργός, αμέσως, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του γι’ αυτό. Και τις ίδιες επιφυλάξεις, με πολύ έντονο τρόπο, τις εξέφρασε και ο τότε υπουργός Άμυνας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τοποθετήθηκαν και οι περισσότεροι από τους παρόντες και το θέμα έφυγε πολύ γρήγορα από το τραπέζι και δεν ξανασυζητήθηκε».
- «Στην κοινωνία υπήρχε ένας αναβρασμός, τον οποίο κανείς δεν πρέπει ούτε να τον ξεχνά, ούτε να τον υποτιμά. Ακόμα κι αν κάποιοι είχαν στο μυαλό τους σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης, δεν φτάσαμε σε τέτοιο σημείο. Τον πολιτικό έλεγχο της κατάστασης τον είχαμε. Διαφορετικά τα πράγματα θα είχαν ξεφύγει πολύ περισσότερο».
- «Τη Δευτέρα το πρωί έγινε μια προσπάθεια από κάποιους να μπουν στο Κοινοβούλιο από την είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, υπήρχε κίνδυνος για κατάλυση του κυβερνητικού πολιτεύματος από ομάδες άναρχες. Από ομάδες τα μέλη των οποίων δεν μπορώ να πω πως μέχρι και σήμερα ξέρουμε από πού προέρχονταν. Ήταν μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης; Ενδεχομένως ναι. Η ένταση των γεγονότων -παρά τη δικαιολογημένη οργή, αγανάκτηση, θυμό της κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων- με βάζει σε σκέψεις. Ακόμη δεν έχω βρει όλες τις απαντήσεις».
Ολόκληρη την εκπομπή με τίτλο: Τι έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου: Η πρόταση να βγει ο στρατός στους δρόμους, μπορείτε να την ακούσετε στο Newsbeast.
Ακολουθείστε το yougogreece.gr στο Google News και στο Facebook