Εννέα ελληνικά σκληρά τυριά φιγουράρουν στη λίστα του Taste Atlas μέσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, με την χώρα μας να τα πηγαίνει περίφημα και σε αυτόν τον τομέα της γαστρονομίας. Η γραβιέρα της Νάξου αλλά και της Κρήτης βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα, πίσω από το -μάλλον αναμενόμενο- Parmigiano Reggiano που κατέχει τα πρωτεία.
Η γραβιέρα Νάξου παράγεται στο νησί της των Κυκλάδων τουλάχιστον έναν αιώνα. Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα.
Η γραβιέρα Κρήτης έχει τη δική του μακρά ιστορία. Παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στα νότια της Ελλάδας Παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Τα αιγοπρόβατα περιφέρονται ελεύθερα στους καταπράσινους βοσκότοπους του νησιού και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά φυτά, τα οποία προσδίδουν στο γάλα τους μια ιδιαίτερη γεύση που μεταφέρεται και σε αυτό το εξαιρετικό τυρί.
Τα ελληνικά τυριά στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας
Στην 8η θέση βρίσκεται η κεφαλογραβιέρα, στην 9η το Σαν Μιχάλη (από τη Σύρο), στην 10η η γραβιέρα Αγράφων, στη 14η το κεφαλοτύρι, στη 15η το Μετσοβόνε, στη 18η το λαδοτύρι Μυτιλήνης. Στην 44η θέση βρίσκεται το Μελίχλωρο (από τη Λήμνο), ενώ στην 72η βρίσκεται το ξινότυρο Μυκόνου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακολουθείστε το yougogreece.gr στο Google News και στο Facebook