Η νέα φάση ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Αττική, καθώς επίσης και σε αρκετές ακόμη περιοχές της επικράτειας προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ. Στόχος είναι η κάλυψη περίπου μισού εκατομμυρίου επιπλέον κτηρίων σε ολόκληρη τη χώρα με οπτικές ίνες. Ο τόσο μεγάλος αριθμός κτηρίων αντιστοιχεί βάσει των εκτιμήσεων σε 1,2 έως 1,3 εκατ. νοικοκυριά.
Το κόστος της νέας αυτής φάσης του επενδυτικού προγράμματος θα κοστίσει σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 170.000.000 ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης στον συγκεκριμένο τομέα ανέρχεται στο ποσό των 680.000.000 ευρώ που θα καλύψει συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Θυμίζουμε ότι η πρώτη φάση του επενδυτικού σχεδίου περιέλαβε οπτικές ίνες που θα φτάνουν σε περίπου 440.000 νοικοκυριά της Αττικής, με το έργο να ολοκληρώνεται έως το καλοκαίρι.
Κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου, η ΔΕΗ επικεντρώθηκε σε δήμους της Αττικής, ενώ η δεύτερη φάση που βρίσκεται τώρα στη διαδικασία του διαγωνισμού, θα δοθεί έμφαση στη Δυτική Αττική με επίκεντρο τον Πειραιά και ακολούθως την Καλλιθέα, το Κερατσίνι, την Νίκαια, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, το Καματερό, τους Αγίους Αναργύρους, τον Υμηττό, την Ερυθραία και την Εκάλη. Παράλληλα δίνεται έμφαση σε αρκετές ακόμη πόλεις της χώρας μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Θεσσαλονίκη (κυρίως τα δυτικά προάστιά της), η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Κόρινθος, η Καλαμάτα, η Μεγαλόπολη, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Βέροια και η Κρήτη (Ηράκλειο και Μαλεβίζι).
Η ΔΕΗ στην παρούσα φάση θα τοποθετήσει 13.000 χιλιόμετρα οπτικής ίνας, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10.000 χλμ. κάθετων καλωδιώσεων, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο εσωτερικό των οικιών και των επιχειρήσεων. Οπότε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το συνολικό μήκος της εγκατάστασης θα φθάσει τα 23.000 χιλιόμετρα οπτικής ίνας.
Η προκήρυξη αναφέρει πως η υλοποίηση του έργου θα περιλάβει οπτικές ίνες που θα τοποθετηθούν εναερίως (σε ποσοστό άνω του 85%), αλλά και υπογείως (σε ποσοστό 15%), με τη διάρκεια του έργου να είναι 18μηνη και με δεδομένο ότι οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους (κατασκευαστές) υποβάλλονται έως 16 Φεβρουαρίου 2024, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 το αργότερο. Με την περάτωση του έργου, το δίκτυο της ΔΕΗ θα καταστεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά από εκείνο του ΟΤΕ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η κάλυψη που θα προσφέρει η ΔΕΗ στη δεύτερη φάση του επενδυτικού σχεδίου της, θα έχει αλληλοεπικαλύψεις με τα δίκτυα που αναπτύσσουν και οι τρεις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις (ΟΤΕ, η Vodafone και η Nova) και επειδή δεν υπάρχουν περιορισμοί στη συμμετοχή των κατασκευαστών σε αυτή τη φάση, αναμένεται να υπάρξουν κι άλλοι «παίκτες» που θα μπουν στο «παιχνίδι», με το προβάδισμα πάντως να έχουν σύμφωνα με πληροφορίες οι ήδη συνεργάτες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που συμμετείχαν και στην πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου (EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telcoserv). Η διαφορά της ΔΕΗ με τους υπόλοιπες ανάλογες επιχειρήσεις είναι ότι βασίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη εναέριων δικτύων οπτικών ινών, ενώ οι ανταγωνιστές της στηρίζονται σε υπόγεια δίκτυα οπτικών ινών (FTTH). Σημειωτέον ότι η εναέρια ανάπτυξη δικτύων είναι πολύ πιο γρήγορη και οικονομική, ωστόσο υπόκεινται και ταχύτερα σε φθορές.