Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εντόπισε έναν επιχειρηματία ο οποίος διαχείριζονταν 199 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο τις οποίες ενοικίαζε μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τιμές ακόμη και πάνω από 40.000 ευρώ την εβδομάδα.
Όπως διαπίστωσαν μετά από έρευνες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, ο διαχειριστής είχε «ξεχάσει» να αναρτήσει για κάθε βίλα τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλοντας για την παράβαση αυτή πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε βίλα. Συνολικά του επιβλήθηκε το τεράστιο πρόστιμο των 995.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας, αμέσως προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας την ακύρωση του προστίμου. Μάλιστα, στη προσφυγή του, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είναι διαχειριστής των επίμαχων ακινήτων, καθώς δεν είναι ιδιοκτήτης καμίας από τις 199 βίλες για τις οποίες του επιβλήθηκε το προσβαλλόμενο πρόστιμο και δεν έχει υποβληθεί από κανέναν εκ των ιδιοκτητών δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που να τον καθιστά διαχειριστή. Επίσης, παραθέτει τα ονόματα των, κατά τον ισχυρισμό του, ιδιοκτητών/διαχειριστών των ακινήτων και τους αριθμούς μητρώου ακινήτων (ΑΜΑ).
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εξέτασε την προσφυγή του και πριν από λίγες ημέρες εξέδωσε την απόφαση της με την οποία απορρίπτει την προσφυγή του επιχειρηματία – διαχειριστή των πολυτελών κατοικιών και επικύρωσε το πρόστιμο των 995.000 ευρώ, κρίνοντας ότι ορθά του επιβλήθηκε καθώς από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι:
- Ο προσφεύγων (ο επιχειρηματίας), εκμίσθωνε 199 ακίνητα (πολυτελή καταλύματα στη Μύκονο), μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2022. Συγκεκριμένα, αναρτούσε τα ακίνητα στην ιστοσελίδα χωρίς να αναγράφεται ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Από την ίδια ιστοσελίδα ήταν δυνατή η «κράτηση» του ακινήτου και η πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το βρετανικό εμπορικό μητρώο, ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι ο προσφεύγων. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα ο προσφεύγων παρουσιάζεται ως διαχειριστής πολυτελών βιλών.
- Οι τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές ανήκουν στην εταιρεία.
- Ο προσφεύγων αναρτά τα επίμαχα ακίνητα σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς την υποχρεωτική αναγραφή των αριθμών εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», λειτουργεί ως εν τοις πράγμασι υπεκμισθωτής των ακινήτων και συνεπώς «Διαχειριστής Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης».
Να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε πως δεν είναι αρμόδιο για να επιληφθεί της υπόθεσης την οποία παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ακολουθείστε το yougogreece.gr στο Google News και στο Facebook