Πριν λίγο καιρό, στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου δημοσιεύθηκε ένα κείμενο το οποίο προκάλεσε αίσθηση. «Για πρώτη φορά παραδέχθηκαν τα ΕΛΠΕ ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος της δυσοσμίας», ήταν ο τίτλος του θέματος.
Ο δήμος εξηγούσε τις προσπάθειες που έγιναν με επικεφαλής κλιμακίου τον Λευτέρη Αλεξανδρίδη με σκοπό να βρεθεί ο λόγος που προκαλείται η δυσοσμία, ταλαιπωρώντας τους δημότες. Όπως είναι εύκολο να καταλαβαίνουμε, δίχως να είμαστε εκεί, είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και δεν υπάρχει χρόνος για κωλυσιεργία. Είναι από τα θέματα που έπρεπε η λύση του να δρομολογηθεί… χθες.
Για τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου θεωρείται μια μικρή νίκη -η πρώτη, μέχρι την επόμενη, όπως λένε- το γεγονός πως για πρώτη φορά, όπως υποστηρίζουν, τα Ελληνικά Πετρέλαια παραδέχθηκαν ότι αποτελούν μέρος του προβλήματος. «Εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την υγεία των συμπολιτών μας δεν πρόκειται να κάνουμε», διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο δήμος. «Καταστήσαμε με απόλυτη σαφήνεια στη διοίκηση της βιομηχανίας, ότι δε θα σταματήσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, μέχρι το πρόβλημα της δυσοσμίας να αποτελέσει παρελθόν».
Από τον Μάιο μέχρι σήμερα, ο δήμος υποστηρίζει πως ό,τι κι αν έγινε, λύση δε δόθηκε. Οι εμπλεκόμενοι φορείς -είτε είναι τα ΕΛΠΕ, είτε οποιοσδήποτε άλλος- οφείλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, καθώς οι κινήσεις της εταιρείας φαίνεται πως δεν έχουν αποφέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της δυσοσμίας
Από το 2023, όπως αναφέρει το financenews.gr, υπάρχει πρόγραμμα για την καταπολέμηση της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Οσμών, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός από ελπιδοφόρο, θεωρείται και καινοτόμο. Σύμφωνα με αναφορές, αξιοποιεί εκτός από τις νέες τεχνολογίες και προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης (e-Noses), μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η συνεχής μέτρηση και καταγραφή των δύσοσμων χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ειδικά στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.
Στόχος ήταν ο εντοπισμός των πιθανών πηγών πρόκλησης δυσοσμίας στην περιοχή. Παράλληλα, η πρόληψη δημιουργίας νέων δυνητικών πηγών αλλά και ο σχεδιασμός μέτρων και η ανάληψη δράσεων για την εξάλειψη του προβλήματος.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Οσμών, δε, προβλέπεται και η ενεργοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των παραπόνων πολιτών με ταυτόχρονο γεωεντοπισμό των συμβάντων. Αυτός ήταν ο λόγος που συστήθηκε Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, με εξειδικευμένους καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και τη συμβολή ειδικών τεχνικών συμβούλων σε θέματα οσμών. Το Πρόγραμμα θα λειτουργούσε με διασφαλισμένους πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπως και από πόρους του Δήμου αλλά και της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠ.
Λευτέρης Αλεξανδρίδης: Κάναμε τεράστιο αγώνα χρόνια τώρα να πείσουμε τα Ελληνικά Πετρέλαια ότι έχουνε μέρος και ευθύνη
«Κάνουμε αγώνα. Κάναμε τεράστιο αγώνα χρόνια τώρα να πείσουμε τα Ελληνικά Πετρέλαια ότι έχουνε μέρος και ευθύνη γι’ αυτό εδώ το πράγμα που γίνεται στη δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικά στο δήμο το δικό μας για τη δυσοσμία», είχε δηλώσει στη Βεργίνα Τηλεόραση και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, για να προσθέσει: «Οι απαντήσεις που παίρναμε κατά καιρούς ήτανε διάφορες. Απ’ το ότι δεν φτιάχνουμε αρώματα, φτιάχνουμε υδρογονάνθρακες. Απ’ το ότι δεν είμαστε ζαχαροπλαστείο να μυρίζουμε τσουρέκια, μυρίζουμε υδρογονάνθρακες. Καμία αντίρρηση. Εγώ τους απάντησα ότι “εσείς μπορεί να φτιάχνετε υδρογονάνθρακες, αλλά εμείς έχουμε παιδιά και επειδή έχουμε παιδιά θέλουμε όλοι να σεβαστούμε την υγεία αυτών των παιδιών πρώτα και μετά των υπολοίπων κατοίκων και να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται”».
Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του financenews.gr, στάθηκε στον αγώνα που έδωσε για να ακουστεί το πρόβλημα και δοθεί λύση. «Με την πίεση τη δική μας, με την πίεση της Περιφέρειας, κάποια πράγματα κι όχι λίγα, μπορώ να πω δεν είναι λίγα, αλλά περιμένω να δω αν θα εκλείψει το πρόβλημα αυτό εδώ όταν θα ολοκληρωθούν. Όταν θα ολοκληρωθούνε αυτά τα οποία τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει να κάνουν, δηλαδή έχουνε κάνει μεταφορά της λυματολάσπης, έχει φύγει ο χώρος τον οποίο εναπόθεταν τη λυματολάσπη. Περιμένουμε να φύγει τελείως η λυματολάσπη από το χώρο των ΕΛΠΕ, ώστε να μην υπάρχει μυρωδιά από εκεί. Περιμένουμε να κλείσει με αυτά τα πλωτά σκεπάσματα ο βιολογικός καθαρισμός των ΕΛΠΕ, ο οποίος αυτός επιβαρύνει πάρα πολύ τη δυσοσμία».
Ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης σημείωσε πως «η υπόσχεση είναι ότι μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούνε». «Το ότι θα κάνουν κάποια πράγματα σημαίνει είναι υποχρέωσή τους. Ταυτόχρονα με αυτά εδώ έχουν να κάνουν κι άλλα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα να διορθώσουν αυτό το λάθος που είχε γίνει παλαιότερα και μας είχανε γκρεμίσει ένα κλειστό στάδιο και μας είχαν κλείσει και τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου. Αυτά εδώ, τα οποία γίναν με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, με χρήματα απ’ τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αυτά εδώ οφείλουν να τα αποκαταστήσουν ή να τα αντικαταστήσουν. Ή θα διορθώσουν το στάδιο, θα το φτιάξουν το ίδιο στο χώρο που ήταν ή σε κάποιον άλλο χώρο του δήμου, που όταν το γκρεμίσανε το είχαν υποσχεθεί», είπε ο δήμαρχος.
Για να συμπληρώσει: «Πιέζουμε να πάρουμε αυτά που καταργήθηκαν και πιέζουμε να πάρουμε αυτά που οφείλουν στην κοινωνία, γιατί όσο και να προβλέπουν τεχνολογικά μια μεγάλη βιομηχανία, καταλαβαίνετε μια μεγάλη βιομηχανία επιβαρύνει. Εμείς θα διεκδικούμε τη νομιμότητα της βιομηχανίας μέχρι τελευταίας ρανίδος, όπως και θα διεκδικούμε να είναι συμμέτοχοι στη ζωή της κοινωνίας και να βοηθάνε την κοινωνία».
Ακολουθείστε το yougogreece.gr στο Google News και στο Facebook